Cercetătorii canadieni de la Dalhousie University-Halifax au descris primul caz, care poate fi demonstrat ştiinţific, de simbioză, adică de cooperare reciproc avantajoasă între plante şi vertebrate. Este vorba despre “Oophilia amblystoma”, o specie de alge verzi care a fost descoperită în interiorul ouălelor de “Ambystoma maculatum” (o specie de amfibian întâlnită în America de Nord, unde este cunoscută sub numele de “salamandră pătată”). Salamandra pătată trăieşte mai mult în apă şi iese pe uscat doar atunci când se reproduce. Apoi, ea revine în mediul acvatic unde îşi depune ouăle translucide care rămăn suspendate aproape de suprafaţa apei. Acela este însă şi mediul favorit al algelor verzi care se dezvoltă foarte bine, într-un mediu însorit şi protejat. Ryan Kerny, coordonatorul colectivului de cercetători care studiază acest fenomen, declară că atenţia i-a fost atrasă de faptul că, de foarte multe ori, ouăle depuse de această specie de amfibian, inclusiv embrionii din interiorul lor, sunt verzi la culoare. Ceva mai târziu, oamenii de ştiinţă au aflat că “aceste ouă sunt verzi deoarece algele se află deja în interiorul lor”.
Fenomenul de simbioză, numit şi mutualism, are loc atunci când două organisme din specii diferite aleg să trăiască împreună şi ambele beneficiază de pe urma acestei asocieri pe termen lung. Un exemplu clasic este cel al bacteriilor care trăiesc în tubul digestiv uman, de unde preiau substanţe nutritive provenite din hrana noastră. În schimb, ele oferă diverse substanţe care ne ajută, fortificându-ne sistemul imunitar. De asemenea, mai există specii de alge care trăiesc în simbioză cu diverse ciuperci şi licheni, iar altele prosperă în interiorul polipilor de corali.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în cazul simbiozei cu salamandrele, “algele din interiorul ouălelor asigură oxigen pentru embrion, iar ele primesc azotul rezult