Fizicianul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ are câte o poveste despre fiecare elev care i-a îmbrăţişat pasiunea şi lucrează în acest domeniu peste hotare.
Poezia pe care o ştie pe de rost orice elev al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava, indiferent dacă a făcut orele de fizică cu profesorul Costică Costan, este: „Mă numesc Costan Costică/ Şi vă dau o lucrărică/ Să vă pun o notă mică“. Ca dascăl cere multe de la elevii săi, dar în acelaşi timp le oferă o răsplată pe măsură. Nu e de mirare că foştii săi elevi, olimpici naţionali şi internaţionali, au cariere de succes.
De la Galaţi la Suceava
După ce a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi, secţia spectroscopie, s-a angajat ca fizician la Combinatul Siderurgic Galaţi, unde a lucrat timp de cinci ani.
„Am venit în Suceava în 1974 pentru că soţia mea, care e din Arbore, a prins post la Colegiul «Petru Rareş» Suceava. De atunci şi până în prezent predau fizica la acest colegiu“, a povestit profesorul Costică Costan. În 1985, pentru prima dată un elev de-al său a devenit olimpic naţional, Duiliu Diaconescu, iar în 1988 s-a bucurat alături de el de primul premiu la nivel internaţional.
„În perioada 1985-2011 am îndrumat 55 de participanţi la faza naţională a Olimpiadei de Fizică. Am obţinut nouă premii I, opt premii II, nouă premii III, 15 menţiuni, trei premii speciale, 12 calificări în lotul lărgit şi cinci participanţi la faza internaţională. Aceştia au obţinut două medalii de argint, una de bronz, o menţiune şi un premiu special“, a specificat profesorul de fizică.
„1987 - cel mai bun an“
Costică Costan ţine legătura cu foştii săi elevi, chiar dacă olimpicii sunt, în cea mai mare parte, în Statele Unite ale Americii.Poate spune câte o poveste despre fiecare dintre ei şi-şi aminteşte cu drag