În luna martie 1989, un grup de piloţi ai avioanelor de vânătoare din Grupul 57 Aviaţie au asistat la survolul unui OZN. Incidentul a fost comunicat Comandamentului Aviaţiei Militare care nu l-a făcut public nici până în ziua de astăzi.
Un incident straniu produs în anul 1989, în zona Mihail Kogălniceanu, a fost clasat în arhivele Comandamentului Militar al Aviaţiei Militare.
Incidentul s-a produs într-o noapte din a doua jumătate a lunii martie, când la ora 21.20, mai mulţi piloţi ai avioanelor supersonice de vânătoare ale fostului Grup 57 Aviaţie au remarcat apariţia unor obiecte zburătoare neidentificate (OZN), care au survolat preţ de câteva secunde cerul, după care s-au îndreptat spre nord, în direcţia Ucrainei.
Un eveniment neprevăzut
În anul 1989 grupul de aviaţie, acum desfiinţat, era cel mai bine cotat din Europa din punct de vedere al profesionismului piloţilor şi dotării unităţii. Mărturiile pe care le vom cita aparţin unor piloţi care aveau atât calitatea, cât şi pregătirea necesară pentru a deosebi un avion,elicopter, balon meteorologic sau satelit de orice altceva. Specialiştii erau bine documentaţi cu privire la ultimele apariţii în materie de aviaţie, dat fiind schimburile periodice de experienţă cu partenerii din SUA.
Piloţii Grupului 57 Aviaţie din cadrul bazei militare de la Mihail Kogălniceanu
Prima mărturie vine din partea comandorului Pavel Oţelea, comandantul escadrilei a doua a grupului. Evenimentul s-a produs în luna martie 1989, când piloţii grupei se aflau în plin exerciţiu de trageri reale. Pentru asta piloţii zburau în două serii, atât ziua, cât şi noaptea, iar tragerile efective se făceau în poligonul Astrahan din fosta Uniune Sovietică.
Mărturia comandorului Pavel Oţelea
„La acea oră în unitate erau 18-20 piloţi care participau la tragerile pe timp de zi. Nu eram numai noi, ci şi personalu