Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat într-un interviu transmis de adevarul.ro că toţi profesorii care-şi cer banii restanţi în justiţie, îi vor primi în perioada 2012 - 2015. Potrivit lui Daniel Funeriu, Ministerul Educaţiei îşi va achita datoriile pentru perioada octombrie 2008 - decembrie 2009 către dascăli, cu ţârâita, când vor fi bani.
Este vorba despre diferenţa de 33% din salariu, pe care Parlamentul a acordat-o profesorimii printr-un vot controversat, în toamna anului 2008. Legea 221 nu a ajuns însă niciodată să fie pusă în aplicare, deşi a fost votată de reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare din acel moment, pentru că autorităţile au descoperit că nu au de fapt bani să majoreze corespunzător bugetul Educaţiei.
Legea 221 a fost apoi înlocuită, de la 1 ianuarie 2010, prin „Legea de salarizare a bugetarilor", care stabilea noi criterii de calcul pentru veniturile dăscălimii. Tocmai de aceea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie recomandă ca judecătorii să acorde sumele suplimentare, în baza Legii 221, pentru această perioadă de 15 luni: octombrie 2008-decembrie 2009.
Prezent în studioul Adevărul TV, ministrul Daniel Funeriu şi-a exprimat regretul că România nu-şi permite să-şi plătească mai bine profesorii. Şeful Educaţiei spune că au fost făcute şi calcule: pentru un singur an, ca să plătească această diferenţă tuturor cadrelor didactice, ministerul ar avea nevoie de 500 de milioane de euro. Pentru că aceşti bani nu există, plăţile vor fi făcute eşalonat, începând de anul viitor, când Guvernul ar urma să dispună de fonduri în acest sens, spune Daniel Funeriu. El se aşteaptă ca cei mai mulţi dintre profesori să recurgă la justiţie pentru a obţine sumele respective.
Noua lege ar putea intra în vigoare în mai
Ministrul Educaţiei se arată optimist; el speră ca înainte de sfârşitul acestui an, ang