Teodor Firtonea, presedintele executiv al departamentului invatamant preuniversitar de la Federatia Educatiei Nationale, a vorbit cu cititorii Ziare.com despre situatia din invatamant si a aratat ca in prezent modelul in societate nu mai este dascalul, ci "smecherul" care are bani.
"Profesorii nu mai sunt modele in societate, acum e modelul smecherului, care face bani. Copiii au acest model, se gandesc ca nu au de ce sa faca o facultate si sa munceasca, iar munca lor sa nu fie valorificata si sa fie umiliti si prost platiti", a declarat Teodor Firtonea, la TV Ziare.com.
Liderul sindical adauga ca una din cauzele pentru aceasta situatie este faptul ca profesorii sunt prost platiti. Acesta precizeaza ca statul ar trebui sa respecte legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% si ca bugetul isi poate permite aceeasta majorare.
"Salariile profesorilor care au intrat de putin timp in invatamant sunt la nivelul a 700 - 800 de lei. Tinerii au parte de posturi foarte multe in mediul rural, iar naveta nu se deconteaza. Din veniturile lor sunt siliti sa scoata 200-300 de lei pentru a face naveta, dupa un an sau doi ei renunta la invatamant.
Profesorii au dreptul la plata diferentelor salariale cuvenite - ICCJ
Bugetul statului permite aceasta majorare, pentru ca exista exemplul decontarii unor gropi in asfalt la preturi de 3.000 de euro. Aceste economii ar putea asigura majorarile la o scoala de marime medie", a declarat Teodor Firtonea.
Salariile proaste din invatamant duc la situatia in care spre Educatie nu se mai orienteaza cei mai buni absolventi, iar calitatea actului educational scade.
"Din somerii cu studii superioare care nu lucreaza la finalul iesiri de somaj, perioada de sase luni si pana la un an care nu si-au gasit de munca, nu vor sa vina in invatamant nici macar 10%. Asta ar