Actorul Ion Besoiu (80 de ani) şi-a turnat la Securitate colegii şi subalternii de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era directorul instituţiei, susţine Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
În acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care CNSAS cere instanţei să constate calitatea lui Ion Besoiu de colaborator al fostei Securităţi, se arată că actorul a dat note informative sub numele conspirativ „Bogdan” , în perioadele 1980-1985 şi 1988-1989.
Informatorul "Bogdan"
În perioada 1980-1985, susţine CNSAS, „sursa «Bogdan», frecventând mediul diplomatului american P., a relatat o serie de aspecte despre ceăţeni români care participau la recepţiile organizate de această ambasadă, pentru a obţine diverse burse sub acoperirea cărora să poată părăsi ţara. Spre exemplu, relatează că scriitorul Dinu Săraru face demersuri pentru obţinerea unei burse în SUA, însă diplomatul P. i-a mărturisit domnului Besoiu că există o bursă acordată actorului Ion Caramitru”.
Apoi, „legat de românii care refuză întoarcerea în ţară, Ion Besoiu informează ofiţerul de Securitate despre cazul actriţei M.P., afirmând că ar fi primit o «vedere» de la aceasta «din care rezultă că nu se mai întoarce acasă»”. În acest context, adaugă CNSAS în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, informatorul „Bogdan” relatează despre actriţa M.P. că „era foarte apropiată de un lector universitar de la Facultatea de Construcţii şi care este posibil să fie chemat de ea în SUA mai târziu”.
Bursa primită de Ion Caramitru în SUA a fost o temă importantă a notelor informative concepute de Ion Besoiu. „Dl. Besoiu relatează că, discutându-se la teatru acest aspect, «fără excepţie se apreciază că acesta (Ion Caramitru – n.r.) nu se va mai înapoia în ţară». Sursa «Bogdan» justifică această părere ofiţerului de Securitate prin aceea că actorul