Asemenea triburilor din lumea a treia, 27 de persoane trăiesc sub cerul liber, mănâncă ce apucă şi se spală în apa râului. Cele cinci familii au fost evacuate zilele trecute dintr-o casă a Primariei. Pentru că nu au li s-a dat alternativă, şi-au construit o cocioabă pe malul râului Buzău unde se chinuie să supravieţuiască.
Cinci fraţi s-au născut şi au crescut în casa de pe strada Victoriei, numărul 29, părinţii fiind chiriaşi de zeci de ani în imobilul care aparţinea Primăriei. Cu timpul, s-au căsătorit şi au rămas, la rândul lor, locatari în casă. Au facut copii, au strâns ceva agoniseală dar niciodată atât de mult cât să le ajungă pentru a-şi cumpăra propria casă.
În urmă cu o săptămână, cele cinci familii au fost înştiinţate că trebuie să părăsească locuinţa. S-au trezit cu trei maşini la poartă, în câteva ore şi-au strâns lucrurile şi au fost duşi în satul Scurteşti, în grajdurile unei foste ferme. “Au venit şi ne-au spus că trebuie să părăsim casa, ne-am strâns lucrurile şi am plecat. Am crezut că putem sta la Scurteşti dar a venit primarul de acolo şi ne-a spus că este proprietate privată şi trebuie să plecăm. Am plecat, am venit pe malul apei şi ne-am ridicat o cocioabă, ca să avem un adăpost”, spune Marian Nica, unul dintre evacuaţi.
Condiţiile în care trăiesc cele 27 de persoane, dintre care 16 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, o gravidă şi două persoane cu handicap, sunt greu de imaginat. Şi-au ridicat o colibă din şifoniere dezmembrate în spatele cărora au improvizat o bucătărie. Bărbaţii şi femeile îşi odhnesc oasele pe dormeze sub cerul liber, iar micuţii se înghesuie pe saltelele din baracă şi se roagă în fiecare zi să nu plouă pentru că apa le-ar distruge lucrurile aruncate de-a valma, în jur. Apă de băut aduc de la trei kilometri, se spală în râu şi gătesc la un foc întreţinut cu vreascuri sau cauc