Germania ia în calcul închiderea tuturor centralelor nucleare de pe teritoriul său până în 2020. Această hotărâre va transforma Germania într-un mare importator de electricitate şi va creşte importanţa cărbunelui pe plan european, ajutând şi România.
Guvernul german ia în calcul posibilitatea de a renunţa în totalitate la producţia de energie nucleară până în 2020, procesul urmând să se deruleze gradual, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului Juergen Becker. „A fost luată o decizie pentru închiderea a opt centrale până la sfârşitul acestui an, iar acestea nu vor fi în mod sigur reactivate. Restul de nouă centrale rămase vor fi închise până la sfârşitul deceniului. Japonia ne-a arătat că în cazul unui eveniment neprevăzut riscul este prea mare pentru a continua cu energia nucleară. Este bine să dezvoltăm alte surse de energie într-o ţară civilizată", a spus el, citat de Reuters.
O decizie ironică
Comentariile oficialului vin în contextul anunţului de luni al asociaţiei industriei energetice din Germania, potrivit căruia ţara a devenit un importator net de energie, mai ales din Franţa şi din Cehia. „Din moment ce Franţa îşi asigură 80% din energie din surse nucleare, iar Cehia în jur de 25%, este ironic că Germania a luat această decizie inspirată din raţiuni politice", comentează jurnaliştii de la Reuters. Ei amintesc că decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară ar afecta profiturile marilor companii de utilităţi RWE, E.ON, EnBW şi Vattenfall cu sute de milioane de euro anual.
Deşi cancelarul german Angela Merkel a precizat că o decizie privind energia nucleară nu a fost luată, guvernul urmează să analizeze rapoartele a două comisii separate. „Toate aspectele unei posibile renunţări la energia nucleară trebuie discutate, cântărite şi cuantificate", a declarat Merkel, în urmă cu trei zile.
Regenerabilele şi căr