Casa Dorobanţu, construită în deceniul al treilea al secolului XX şi aparţinând unui renumit avocat din Giurgiu, Vasile Dorobanţu s-a transformat în decursul anilor dintr-o impunătoare clădire, într-o adevărată ruină. Proprietarul imobilului a donat-o în vremea regimului comunist Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, acesta din urmă folosind-o în beneficiul copiilor, instituţia fiind cunoscută în acea vreme sub denumirea de Casa Pionierilor.
“Prin stilul său architectural imobilul are valoare de monument istoric fiind inclusă în lista oficială a monumentelor istorice din România” a spus pentru “Adevărul de Seară” muzeograful Emil Păunescu.
Proprietarul vrea să o închirieze
După Revoluţia din decembrie 1989, clădirea a devenit sediul Inpectoratului Şcolar Giurgiu. După aproximativ 10 ani de zile clădirea a fost retrocedată de către un descendent al familiei Dorobanţu. Acesta din urmă a scos-o la vânzare, iar pentru că nu a avut sorţi de izbândă s-a hotărât să o închirieze. Numai că în stadiul în care se află acum construcţia şi curtea interioară este greu de crezut că vreun giurgiuvean se va încumeta să închirieze imobilul, dat fiind faptul că acesta se află într-o profundă stare de degradare, pereţi căzuţi, geamuri sparte şi stâlpi de rezistenţă dezmembraţi.
“Este grav faptul că legislaţia noastră nu încurajează proprietarii de monumente istorice acordându-le facilităţi pentru restaurarea acestora” a mai afirmat muzeograful giurgiuvean.
Imobilul se află pe strada Mircea cel Bătrân şi apropierea Parcului Alei. Arhitecţii şi muzeografii giurgiuveni susţin că imobilul se află pe lista monumentelor istorice şi clădirea având un stil arhitectural unic.