Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale, printre care şi Fundaţia Motivation România, solicită înfiinţarea unui fond pentru stimularea angajării persoanelor cu dizabilităţi care să fie creat din încasările la bugetul de stat ale taxelor pe care le plătesc angajatorii care nu îndeplinesc obligaţia legală de a avea angajaţi cu dizabilităţi.
Prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, statul prevede că operatorii economici „care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi”, explică reprezentanţii într-un comunicat de presă.
Mai multe, legea prevede că angajatorii care nu angajează persoane cu handicap fie plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, fie cumpără produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, în cadrul cărora cel puţin 30% din numărul total de angajaţi cu contract individual de muncă sunt persoane cu handicap. Citiţi şi:Cum beneficiază patronii români de facilităţi, angajând fictiv persoane cu handicap
În prezent, sumele plătite de angajatorii care nu au angajaţi cu dizabilităţi potrivit legii nu sunt direcţionate către persoanele cu dizabilităţi.
Fundaţia Motivation România susţine direcţionarea acestor sume pentru programe în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, mai exact pentru stimularea angajării acestora. "Fondul ar putea susţine programe de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi proiecte de mobilizare a mediului de afaceri pentru angajarea lor", arată repezentanţii organizaţiei.
„Există exemple în cadrul administraţiei centrale, ca Fondul pentru susţinerea IMM-urilor, care pot adu