Profesorul Ovidiu Băsceanu trebuie să revină la Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi să-şi primească şi banii pierduţi în momentul destituirii. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat definitiv în acest sens, însă ministrul Educaţiei nu a dat încă ordin de repunere în funcţie. În câteva zile, cazul se intersectează cu penalul.
Ovidiu Băsceanu, fostul inspector şcolar general adjunct, destituit în 2009 în baza unor algoritmi politici, a câştigat procesul cu Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Conform deciziei magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, profesorul Băsceanu trebuie să fie repus pe funcţie şi să primească retroactiv drepturile băneşti de care a fost privat în momentul schimbării.
„Mi-au spus atunci doar că, în conformitate cu ordinul ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, îmi încetează contractul de muncă. Asta, deşi susţinusem un concurs, aveam semnat un contract de management, obţinusem de la Minister calificative «foarte bine». Asta a fost. M-am supărat, dar nu aveam ce să fac. Iniţial nu exista niciun temei să atac ordinul ministrului. La scurt timp însă, ordonanţa privind schimbarea din funcţie a şefilor de instituţii a fost declarată neconstituţională. Imediat, am deschis proces Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei”, spune prof. Ovidiu Băsceanu.
Postul lui Băsceanu, desfiinţat între timp
După un an şi jumătate de prezentări la instanţă, fostul inspector şcolar general adjunct a obţinut decizie definitivă, irevocabilă şi executorie de repunere pe funcţie.
„Am trimis la Ministerul Educaţiei certificatul de grefă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De două săptămâni, aştept un răspuns. Am informat şi Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa. Mai este foarte puţin şi termenul de graţie de 15 zile expi