Avantajul tratamentului cu aerosoli e că medicamentele ajung direct în căile respiratorii, făcându-se şi o umidificare a aerului. Însă metoda nu funcţionează în orice tip de răceală.
Cele mai multe infecţii respiratorii, dar şi boli serioase de plămâni se pot trata cu ajutorul aparatelelor de aerosoli. Acestea transformă medicamentele lichide introduse în aparat în particule foarte fine pe care copiii le inhalează.
Atenţie însă: infecţiile provocate de bacterii nu trebuie tratate cu ajutorul aerosolilor pentru că se pot agrava, atrag atenţia medicii. Aşa că cel mai bine este, înainte de a începe tratamentul, să cereţi sfatul pediatrului.
Umidifică aerul respirat
Bolile inflamatorii ale aparatului respirator reprezintă 50% din problemele de sănătate cu care se confruntă copiii, ceea ce presupune şi un consum mare de medicamente. Pentru a-i scuti de tratamentele medicamentoase convenţionale, pe care mulţi le resping, puteţi apela la aerosoli, care se pot face cu aparate speciale care nu sunt foarte costisitoare.
Aparatele trebuie "alimentate" cu medicamente lichide, la sfatul medicului, şi 1-2 ml de ser fiziologic pe care le transformă în particule foarte fine, uşor de inhalat.
"Avantajul este foarte mare: se introduc direct în căile respiratorii (laringe, trahee, bronhii) medicamente folositoare în boala pe care o are copilul şi se favorizează umidificarea aerului respirat, aspect foarte important în tratamentul laringelui, plămânilor", explică medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.
Folosirea aerosolilor este indicată atât în cazul unei boli uşoare, dar şi în cazul unora mai complicate. Aerosolii sunt indicaţi în afecţiuni ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite), dar şi în boli pulmonare (traheite, bronşită cronică, astm bronşic, emfizem pulmonar).