Unul dintre cele mai importante proiecte din judeţul Alba ce prevede construirea unui parc eolian este pus în dificultate din cauza firmei care şi-a luat angajamentul de a suporta costurile pentru ridicarea construcţiei. Primarul localităţii Avram Iancu, Sandu Heler, spune că firma are probleme cu obţinerea creditării de la bănci.
Consiliul Judeţean Alba a aprobat avizul tehnic pentru viitorul parc eolian în comuna Avram Iancu, în luna iunie a anului 2010. De atunci, a trecut aproape un an şi nu s-a întâmplat nimic. Primarul localităţii Avram Iancu nu cunoaşte nici el prea bine motivele pentru care “ATS Imob” SRL Cluj-Napoca, firma care a primit aprobarea CJ Alba pentru construirea parcului şi cea care va suporta costurile de construire, a amânat atât de mult demararea lucrărilor. “Din ce ştiu, au probleme cu obţinerea creditului la bancă. Li s-a cerut o garanţie de 10 milioane de euro, iar ei au doar cinci milioane de euro”, a declarat primarul Sandu Heler, precizând totodată că, în trei săptămâni, factorii implicaţi în acest proiect se vor întâlni pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
Administraţia locală Avram Iancu a realizat infrastructura rutieră ce asigură accesul la amplasamentul respectiv. Cu toate acestea, prima turbină eoliană nu va fi ridicată şi pusă în funcţiune mai repede de luna noiembrie a acestui an, după cum ne-a declarat primarul.
O investiţie de milioane de lei
La începutul anului 2009, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, a primit vizita unui grup de specialişti din Germania, care au realizat o hartă a vânturilor în judeţul nostru şi care au stabilit că localitatea Avram Iancu este o zonă cu mase de aer ideale pentru instalaţii eoliene. La acest proiect au luat parte, ca parteneri activi, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA). Discuţii la nivel de adm