Particulele radioactive care au ajuns în mare de la centrala nucleară avariată Fukushima din nord-estul Japoniei ar putea dăuna grav ecosistemului Oceanului Pacific şi pot cauza o varietate de mutaţii la generaţiile viitoare de animale, relevă miercuri portalul UBR, potrivit Agerpres.
Nivelul de radiaţii din apa de mare în apropierea centralei Fukushima provoacă serioase îngrijorări în rândul ecologiştilor, în contextul în care media au relatat miercuri că valoarea iodului radioactiv depăşea în zona din apropierea centralei de 3355 de ori limita admisă.
'Există posibilitatea unui deznodământ letal în cazul unor organisme vii, dar aceasta provoacă o îngrijorare mai mică decât eventualele consecinţe pentru descendenţii acestora', apreciază Joseph Rachlin, directorul Laboratorului de cercetări marine de pe lângă Lehman College din New York. Principalul pericol pe care îl comportă radiaţiile este că acestea pot modifica codul genetic al animalelor şi astfel pot afecta reproducerea lor, mai avertizează omul de ştiinţă.
'Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci ne vom confrunta cu o reducere a capacităţii de reproducere a peştilor în zonă', afirmă el, adăugând că incidentul 'radioactiv ' de la Fukushima a coincis cu sezonul în care peştii îşi depun icrele.
În acelaşi timp, perioada de înjumătăţire a iodului radioactiv este de opt zile, astfel încât acesta nu va avea timp să provoace daune importante ecosistemului din ocean dacă fisura prin care particulele radioactive se scurg în apă va fi astupată la timp, mai spune el.
Anterior, compania TEPCO, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, grav avariată în urma cutremurului de 9 grade, urmat de un tsunami, din 11 martie, anunţase că a reuşit să astupe o fisură de 20 de cm în zidul unei fose tehnice din apropierea ţărmului. Unele media nipone au relatat însă că scurgerile de elemente radioact