Medicii stomatologi susţin că anticoncepţionalele sensibilizează gingia. Potrivit experţilor, odată neglijate, problemele gingiei sunt agravate şi din cauza acestor pastile. "Alături de antidepresive şi unele medicamente pentru boli cardiovasculare, anticoncepţionalele pot duce la apariţia gingivitei. Substanţele conţinute de aceste medicamente provoacă modificări circulatorii ale ţesutului de susţinere a dinţilor", este de părere dr. Lucian Fătu, medic stomatolog. Pentru a preveni această afecţiune, specialistul recomandă femeilor care folosesc pilulele ca metodă de contracepţie să îşi monitorizeze în permanenţă gingiile. "În cazul în care acestea se înroşesc sau sângerează, pacienta trebuie să se prezinte la medicul specialist pentru a preveni agravarea bolii", spune dr. Fătu.
Mai mult, studiile de specialitate au arătat că femeile care iau anticoncepţionale "după ureche" prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a suferi infarcte şi accidente cerebrovasculare. Contraceptivele luate fără recomandarea medicului duc la dereglarea nivelului hormonal din sânge, atenţionează specialiştii.
De asemenea, incidenţa cancerelor de col uterin, de sân, ficat sau ovarian este de 6 ori mai mare la femeile care au luat acest tip de pastile fără recomandare medicală, pe când la fumătoarele care au folosit anticoncepţionale riscul este de 22 de ori mai mare, indiferent dacă sunt sau nu luate la recomandarea medicului. Potrivit ginecologilor, efectele negative ale anticoncepţionalelor sunt mai agresive odată cu înaintarea în vârstă, amplificându-se de la 35 de ani în sus.
Medicii stomatologi susţin că anticoncepţionalele sensibilizează gingia. Potrivit experţilor, odată neglijate, problemele gingiei sunt agravate şi din cauza acestor pastile. "Alături de antidepresive şi unele medicamente pentru boli cardiovasculare, anticoncepţionalele pot duce la apariţia gin