Cel mai important exploatator de piatră din Transilvania, Grandemar, aşteaptă anul acesta un profit la nivelul lui 2007, după ce în 2009 afacerea s-a prăbuşit cu 60%. Profitul de un milion de euro pe care compania Grandemar îl estimează pentru acest an, faţă de doar 100.000 de euro în 2010, arată că lucrurile nu sunt atât de catastrofale în economie, spun specialiştii de la „Forbes".
Carmen Ionescu, directoarea companiei Grandemar, specializată în extracția pietrei pentru construcții, răsuflă uşurată: după doi de recesiune puternică, apar primele semne că piaţa se redresează. „În 2009 am avut un profit de 200.000 de euro, în 2010 şi mai puţin - 100.000 de euro, dar anul acesta sperăm să ajungem la un milion de euro", spune ea. Deşi asta înseamnă o întoarcere la nivelul lui 2007, estimarea reprezintă o veste bună. Şi nu doar pentru Grandemar, ci pentru întreaga economie. „Faptul în sine că într-un an încă de criză un producător de materiale de construcţii reuşeşte să facă profit e o dovadă că lucrurile nu mai sunt catastrofale", spune Ionuţ Ancuţescu, redactor-şef adjunct al revistei de business „Forbes". „Şi pentru că vorbim de o companie ale cărei contracte majore sunt pe infrastructură, înseamnă că, în ciuda percepţiei generale, în România se fac unele lucruri. Nu suficiente, din păcate", a adăugat el.
Schimbare de strategie
După un 2008 în care afacerea Grandemar a crescut cu peste 37%, ajungând la o cifră de afaceri de 22 milioane de euro şi un profit record de 4,5 milioane de euro, a venit un 2009 în care încasările companiei s-au prăbuşit cu 60%. Motivul principal: blocajul de pe piaţa construcţiilor, prima afectată de criza economică. În 2010 situaţia s-a agravat din cauza întârzierii plăţilor, în special în proiectele în care principalul client al Grandemar a fost statul. „În acest moment avem de recuperat aproximativ 3,5 milioane