„Ultimele ore ale lui Laurent Gbagbo” (Le Parisien/Aujourd’hui en France). „Gbagbo se agaţă de Putere până la capăt” (Le Figaro). „Noua diplomaţie intervenţionistă a lui Sarkozy şi Juppé” (Liberation). „Diplomaţie a canonierelor” (L’Humanite).
Situaţia din Coasta de Fildeş şi intervenţia armatei franceze se află pe prima pagină a ziarelor franceze şi europene.
O intervenţie care va duce la căderea rapidă a lui Gbagbo. „Ore cruciale la Abidjan”, consideră La Croix pe prima pagină.
„Ultimele ore ale lui Laurent Gbagbo”, scrie şi Le Parisien/Aujourd’hui en France, ziarul francez cu cel mai mare tiraj.
Dar, „Gbagbo se agaţă de Putere până la capăt”, este de părere Le Figaro.
Pentru Liberation avem de-a face cu „un Gbagbo care merge până în pânzele albe” pentru că, deşi este încercuit la Abidjan, el îşi negociază plecarea.
Situaţia din Coasta de Fildeş determină polemici în Franţa, este un alt unghi propus de presa franceză şi europeană.
Liberation, mai ales, analizează: „Noua diplomaţie intervenţionistă a lui Sarkozy şi Juppé”. O strategie care, consideră ziarul cu simpatii de stânga, merită mai mult decât o discuţie pe culoarele Adunării naţionale franceze. „Operaţiunile franceze în Libia şi în Coasta de Fildeş au creat un precedent care poate fi instrumentalizat atunci când un popor încearcă să se debaraseze de un dictator. Iată de ce este bine ca preşedintele Sarkozy să explice clar baza noii sale doctrine şi să îi indice limitele, pentru a răspunde celor care îl acuză că încearcă să îşi mărească popularitatea pe teren extern”.
Ziarul comuniştilor francezi, L’Humanite îl acuză atât de preşedintele Sarkozy cât şi pe ministrul său de externe, Alain Juppé, că au reînviat vechea „diplomaţie a canonierelor”, expresia folosită în secolul al XIX-lea. „După Tripoli, Abidjanul este în vizorul armatei franceze care îşi vede