Un deţinut are o alocaţie de hrană dublă faţă de un bolnav internat într-un spital Modul cum ne hrănim influenţează foarte mult starea de sănătate. Orice medic îşi sfătuieşte pacienţii să aibă grijă ce pun în farfurie, pentru a nu-şi agrava boala, mai ales dacă este vorba de o afecţiune cronică. În acest context, hrana pe care o primesc bolnavii internaţi într-un spital trebuie să respecte anumiţi parametri nutritivi şi calorici, iar meniurile sunt stabilite de dieteticieni. Degeaba sunt stabilite însă meniurile, dacă nu există banii necesari pentru a asigura bucatele potrivite. În prezent, legea prevede că un pacient trebuie să mănânce de 5,4 lei pe zi (la această sumă se adaug[ TVA-ul, astfel că suma totală este de 7 lei). Suma este infimă şi abia asigură strictul necesar de nutrienţi, ne-a declarat dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.
„Mâncarea este foarte bună, dar este puţină" Anul trecut, serviciul de bucătărie al Spitalului Judeţean Constanţa a fost externalizat, fiind preluat de firma Arimex Comexim 2000. La data respectivă, dr. Căpăţână sublinia că, astfel, porţiile bolnavilor vor fi calculate la sânge, iar rudele nu vor mai trebui să vină cu borcanele de mâncare de acasă. Ba chiar se atrăgea atenţia că se va interzice accesul cu mâncare de acasă în spital! Măsura, chiar dacă trecută pe hârtie, nu este pusă în practică. Neamurile continuă să intre în spital cu câte o caserolă cu fripturică sau cu ceva dulce, iar cadrele medicale se fac că nu văd. Acceptă, pentru că îi aud pe pacienţi când se plâng.
„Mâncarea pe care ne-o dă de la spital este foarte bună, nu pot să reclam nimic din acest punct de vedere. Dar este puţină. Dimineaţa ne-au dat o cutiuţă cu margarină şi un ou! Primim şi carne, e drept, dar totdeauna porţiile sunt mici", ne-a spus o pacientă.
Meniuri cu lactate şi carne Petre Preda, adminis