O firmă pentru care lucrează generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost consilier prezidenţial, era implicată în afaceri cu armament şi tehnică militară, deşi nu era autorizată de instituţiile din domeniu.
MIC & Associates, o companie românească de consultanţă, funcţiona ca reprezentant în România al producătorului şi furnizorului american de tehnică militară Raytheon, potrivit unor telegrame diplomatice din „seria WikiLeaks", publicate de revista Kamikaze, prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie. Faptul că MIC & Associates, pentru care lucrează Degeratu, nu avea autorizaţie de la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) a fost descoperit de Ambasada SUA în urma unei verificări a companiei, cerută de Departamentul de stat al SUA. Mai mult, ANCEX nici nu ştia că firma este implicată în afaceri cu tehnică militară.
Degeratu şi-a dat demisia din funcţia de consilier prezidenţial în 2009, pentru a se angaja la MIC & Associates. Telegramele pe această temă datează din 2010.
Citiţi mai jos fragmente din răspunsul ambasadei la solicitarea Departamentului de Stat al SUA:
„PolOff (ofiţer politic - n.r.) a discutat despre compania MIC & Associates cu autorităţile române, inclusiv cu Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) a Ministerului de Externe (...) Ofiţerul politic a vorbit şi cu şeful MIC & Associates, Ştefan Minovici, şi fostul şef, Raluca Maftei, într-o încercare de a verifica buna credinţă a companiei. Oficialul ANCEX Gicu Pop a declarat că firma nu este înregistrată ca importator, exportator sau broker de tehnică militară în România. Pop a mai spus că ANCEX nu are informaţii că firma ar fi cerut autorizaţie pentru comerţ cu tehnică militară."
„Într-o convorbire telefonică, Minovici a susţinut că nu ştia că are nevoie de autorizare de la ANCEX, în primul rând pentru că nu conside