Comisia Europeană a avertizat astăzi România că nu respectă normele europene de poluare a aerului, sau se află în infrigement față de cotele UE de calitate a aerului. Următorul pas va fi Curtea Europeană de Justiție.
Conform procedurii, Comisia a trimis astăzi un "aviz motivat" României pentru încălcarea dreptului comunitar. Autoritățile române au la dispoziție două luni pentru a întocmi un plan de remediere a situației. În absenţa unui răspuns "satisfăcător", Comisia poate trimite România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.
Legislația europeană impune statelor membre să limiteze expunerea cetățenilor la micile particule din aer cunoscute sub numele de PM10. În România, 17 zone depășesc limitele PM10.
Periculos pentru sănătate
"Autoritățile române se află deja la a doua avertizare și au cerut și o "scutire", însă am considerat că măsurile luate până acum nu au fost satisfăcătoare," a spus Joe Hannon, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru mediu Janez Potočnik.
"Suntem îngrijorați pentru sănătatea oamenilor, pentru că aceste particule pot fi foarte dăunătoare. România nu este, însă, singura care nu respectă normele UE de poluare a aerului. Este o problemă europeană, douăzeci de state membre se află în infrigement momentan, însă asta nu scuză nimic," a mai spus Hannon pentru Adevărul Europa.
Nu este doar o "problemă europeană"
Conform Fundaţiei Europeane Pulmonare, costurile pentru îngrijirea bolilor de plămâni se ridică la 102 miliarde de euro pe an pe toată suprafața EU și deci, 118 de euro de persoană pe an, echivalentul la aproape 5 milioane de RON.
"Întârzierea guvernului în adoptarea unei legislații ferme este pur și simplu inacceptabilă - cetățenii români vor continua să plătească 486 de RON pe an din cauza poluării aerului, care duce la șubrezirea sănătății și prospecte de viitor nesigure," a de