Ciobanii din zona Bran se tem că anul acesta vor vinde mai puţine capete la arabi, însă speră să obţină o cotă mai bună pe piaţa europeană. În acest sens, asociaţia crescătorilor de ovine face demersurile necesare pentru excluderea intermediarilor din lanţul exporturilor. Un miel de export se îngraşă până la 30 de kilogramne şi este vândut cu 250 de lei.
De îndată ce iarba încolţeşte pe dealuri, ciobanii din zona Branului se pregătesc de transhumanţă. Mieii sunt încă mici şi încă înţarcă la oi, iar ciobanii continuă să le dea furaje pentru a-i face mari şi graşi. În timp ce micii producători se pregătesc să sacrifice animalele de Paşte, ciobanii cu mii de oi se păstrează pentru o afacere mai profitabilă: exportul mieilor. „Momentan încă nu ştim exact câţi o să dăm, dar cam 500-600 de miei dăm anual la export. În general, exportăm spre Arabia, Europa. Nu prea ştim exact că noi îi dăm la negustori, care vin îi târguiesc, discutăm cu ei preţul, apoi îi ia de la noi şi îi duc”, a declarat Şerban Enescu, crescător de oi.
600 de animale de la un singur cioban
Oierii braşoveni exportau cel mai de în ţările arabe, unde populaţia e mare consumatoare de carne de oaie. Din cauza conflictelor civile din Libia şi Egipt, exporturile ar putea să fie în acest an considerabil reduse. „E posibil să ne afecteze preţul. Mă gândesc că nu o să mai cumpere multă marfă, iar dacă nu cumpără mai mult, şi preţul va scădea. Noi de obicei nu-i dăm la Paşte, ci după sărbători, pe 20 mai, la înţărcat. Apoi toamna, când coboară de pe munte”, ne spune tehnicianul veterinar Enescu.
Vor export direct
În schimb, crescătorii de animale speră la o creştere a vânzărilor pe pieţele europene, precum Anglia. Mieii sunt vânduţi în general, vii, la o greutate de 30 de kilograme, prin intermediari. Aceştia îi ţin în carantină în România 30 de