Peste 100.000 de ucrainieni încă mai mănâncă alimente contaminate de radiații de la explozia centralei nucleare de la Cernobâl, după 25 de ani de la consumarea tragicului accident, informează Associated Press. Sursa: AP Photo
Ecologiștii de la Greenpeace atrag atenția că analiza laptelui, fructelor, cartofilor și legumelor rădăcinoase din două regiuni ale țării a arătat niveluri de cesiu radioactiv cu mult peste limita normală.
„Mostrele” au fost prelevate din zone interzise locuitorilor, care au fost în bătaia directă a norului radioactiv. Ecologiștii critică guvernul pentru că a amânat măsurarea radiațiilor din aceste zone.
Laptele are un nivel de radiații de 16 ori mai mare decât este normal
Un reactor al centralei nuclerare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, aruncând un nor radioactiv peste întreaga emisferă nordică. Zona aflată la 30 de kilometri de centrală este încă de nelocuit, chiar dacă mai mulți muncitori încă trăiesc aici temporar, iar sute de oameni s-au întors, în ciuda recomandărilor guvernului.
În una din aceste zone, laptele conține o concentrație a materialului radioactiv de 16 ori mai mare decât limita admisă. Ciupercile și fructele de pădure conțin un nivel al radiațiilor de patru ori mai mare decât ar fi normal.
În raportul Greenpeace se mai arată că, deși laptele este consumat exclusiv în acele zone, fructele și ciupercile pot fi livrate magazinelor din întreaga țară.