În Libia rebelii reproşează Alianţei Atlantice că şi-a rărit intervenţiile aeriene împotriva trupelor lui Gaddafi. NATO afirmă însă că nu i-a abandonat pe civilii libieni aflaţi sub ameninţarea oamenilor lui Gaddafi. Când Franţa şi Marea Britanie conduceau operaţiunile, spun ei, bombardamentele erau mai numeroase şi mai eficiente. O parte din locuitorii oraşului Benghazi au chiar impresia că au fost abandonaţi de occidentali şi au manifestat cu lozinci pe care era scris "Sarkozy - trădător".
Marţi, la Benghazi, principala bază a rebelilor, oraşul simbol al revoltei libiene, numeroşi civili au manifestat cu drapelul Franţei cerându-i preşedintelui Nicolas Sarkozy să se mobilizeze din nou în favoarea lor. Faptul că Alianţa Atlantică a preluat conducerea operaţiunilor aeriene, în urmă cu aproape o săptămână, a provocat de fapt o nelinişte printre rebeli precum şi în rândurile libienilor din zonele controlate de insurgenţi.
Când Franţa şi Marea Britanie conduceau operaţiunile, spun ei, bombardamentele erau mai numeroase şi mai eficiente. O parte din locuitorii oraşului Benghazi au chiar impresia că au fost abandonaţi de occidentali şi au manifestat cu lozinci pe care era scris "Sarkozy - trădător".
De partea sa, Alianţa Atlantică reaminteşte care sunt exact prevederile rezoluţiei 1973 a Organizaţiei Naţiunilor Unite: şi anume protecţia civililor libieni. Tot NATO îi asigură pe rebelii din oraşul Misrata că vor fi ajutaţi să respingă trupele lui Ghaddafi care asediază practic oraşul. Iar rebelii din Bengahzi au primit aprobarea de a-i aproviziona pe cei din Misrata pe cale maritimă.
Toate aceste detalii pun în evidenţă un fapt: şi anume că acest conflict civil din Libia riscă să devină unul extrem de lung şi să destabilizeze o întreagă regiune. Un astfel de conflict atrage întotdeauna tot felul de mercenari, de seniori ai războiului, de trafi