Elevii şi studenţii care au posibilităţi financiare reduse au şansa să-şi achiziţioneze un calculator prin programul „Euro200” care se va derula şi în acest an. Programul prevede acordarea sumei de 200 de euro, sub formă de tichete valorice, pentru cei care provin din familii al căror venit brut pe membru de familie nu depăşeşte 150 de lei lunar.
Problema apare atunci când vine vorba de diferenţa pe care trebuie să o suporte părinţii din bununarul propriu.
Ion Ghimpeţeanu, directorul Liceului „Nicolae Cartojan” spune că anul trecut deşi numărul mare de elevi interesaţi de program doar patru s-au încadrat în criteriile impuse. Mai mult, părinţii elevilor cu o situaţie financiară precară se gândesc de două ori înainte de a-şi depune dosarul şi asta pentru că realizează imposibilitatea de a putea contribui cu diferenţa de bani pentru achiziţionarea computerului.
„Cei care au dreptul la acest program sunt atât de săraci încât chiar nu au posibilitatea să contribuie cu bani şi ca să găseşti un calculator care să coste fix 200 de euro este destul de greu. Pentru acest an, am dat deja diriginţilor documentele necesare pentru a le spune elevilor criteriile şi ce trebuie să conţină dosarul şi aşteptăm cererile. Preconizăm că numărul dosarelor va fi cam acelaşi ca şi anul trecut”, a spus Ion Ghimpeţeanu.
650 de beneficiari în ultimii doi ani
Andrea Buzică este una dintre beneficiarii programului „Euro200” de anul trecut. Chiar dacă a primit banii de la Guvern, familia giurgiuvencei a trebuit să mai scoată din buzunar o diferenţă de aproximativ 500 de lei.
„Am ales cel mai ieftin calculator pentru că părinţii mei nu au posibilitatea să îmi cumpere unul performant, dar e foarte bun şi acesta. Mă ajută mult la ce am de făcut pentru şcoală”, a mai spus eleva.
În ultimii doi ani, 650 de elevi giurgiuveni au beneficiat de Programul Euro 200, lan