Comisia Europeană a decis să dea în judecată Belgia din cauza nerespectării valorilor limită privind calitatea aerului impuse de UE pentru particulele în suspensie cunoscute sub denumirea de PM10. România are şi ea probleme din acest punct de vedere şi mai are două luni la dispoziţie în care să le rezolve. Sursa: REUTERS
Belgia nu a reuşit încă să rezolve problema depăşirii nivelului acestor particule în opt zone ale ţării, potrivit unui comunicat de presă al CE. Din acest motiv, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, Comisia a hotărât să dea în judecată Belgia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
„Întrucât România se află la rândul său în situaţia de a nu respecta valorile limită privind calitatea aerului în cazul PM10, Comisia va trimite un aviz motivat în cadrul acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, aflată în curs de desfăşurare. România are la dispoziţie două luni pentru a se conforma. În absenţa unui răspuns mulţumitor, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiţia a UE în privinţa acestui caz”, se arată în comunicatul de presă.
România are probleme în 17 zone
Numai în Bucureşti, anul trecut, toate cele opt staţii de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluantă (PM10), la unele staţii aceasta fiind de cinci ori mai mare decât limita zilnică acceptată. Astfel, cele mai poluate zone din Capitală, unde substanţele periculoase depăşesc limitele permise, sunt Cercul Militar şi Mihai Bravu.
În România limitele privind PM10 sunt depăşite în 17 zone. Anul trecut, ţara noastră a solicitat o derogare pentru 11 dintre ele, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele şase zone care nu intrau sub incidenţa cererii de derogare. După analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia că nu se întru