Comisia Europeană (CE) a cerut astăzi României, Italiei şi Poloniei să renunţe, în cel mult două luni, la reglementarea preţurilor din domeniul energiei. Comisia consideră că normele în vigoare în aceste ţări cu privire la preţurile reglementate pentru consumatorii finali încalcă dreptul consumatorilor de a-şi alege furnizorul, potrivit unui comunicat al instituţiei europene. Sursa: REUTERS
Legislaţia UE referitoare la piaţa internă a energiei prevede că preţurile sunt stabilite de cerere şi ofertă.
"Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă", explică reprezentanţii CE.
Potrivit acestora, stabilirea preţurilor reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei.
"Astfel, se menţine o situaţie de monopol care duce fie la investiţii insuficiente, fie la preţuri nejustificat de mari", explică cei de la Comisie.
Aceştia au decis să transmită avize motivate României, Italiei şi Poloniei. Dacă ţările nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.
În două luni cât în trei ani
Potrivit unor surse oficiale de la Bruxelles, ceea ce vrea, de fapt, Comisia Europeană este ca statul român să renunțe în special la prețurile reglementate pentru marii consumatori, putând acceptaun calendar de liberalizare pentru cei mici și mijlocii, în funcție de cum vor ști autoritățile române să negocieze acest lucru.
Dacă pe piața de electricitate, majoritatea marilor consumatori au renunțat deja la aceste prețuri reglementate, probleme sun