Poarta a V-a a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia a fost inaugurată astăzi, în prezenţa ambasadorului Norvegiei în România, Oystein Hovdkinn. Poarta a fost restaurată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda şi Lichtenstein, în cadrul parteneriatului \"Spaţiul Economic European\". Sursa: Mihaela Moraru
Lucrările de reastaurare au început în urmă cu mai puţin de un an. Poarta se afla, practic, în curtea unei grădiniţe, fiind închisă accesului printr-un zid de cărămidă. Potrivit reprezentanţilor Grupului Corint, cei care au realizat lucrările de restaurare, interiorul porţii era umplut cu pământ şi impracticabil încă din anii '60.
"Lucrările de renovare şi punere în valoare au permis ca în interiorul Porţii a V-a să se păstreze un segment important din pardoseala iniţială de piatră, iar în reconstituirea arcadelor au fost păstrate ancadramentele care permiteau funcţionarea podului mobil", au menţionat aceştia.
Proiectul pentru restaurarea Porţii a V-a a avut un buget total de peste 890.000 de euro, cu o cofinanţare de aproape 19% care a fost asigurată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Proiectul a avut şi o latură socială, o parte din fonduri fiind destinate tinerilor postinstituţionalizaţi şi tinerilor şomeri. Astfel, 25 de tineri au fost calificaţi în meseria de zidar-pietrar-tencuitor, aceştia fiind angajaţi pentru a lucra alături de echipa care s-a ocupat de restaurarea obiectivului.
"Traseul Porţilor"
Poarta a V-a va fi inclusă în "Traseul Porţilor", un circuit turistic care include deja primele patru porţi. Cea de-a şasea poartă a cetăţii, aflată la aproximativ 100 de metri distanţă de Poarta a V-a, va fi restaurată în baza unui proiect demarat deja de Primăria Alba Iulia. Când şi aceasta va fi inaugurată, ea va asigura accesul în Cetate pe "Drumul Regal", aşa cum este recunoscut de unii istorici t