Testarea gratuită a auzului la nou-născuţi se va putea face şi la Craiova, dacă Spitalul de Urgenţă va fi ajutat să cumpere un aparat performant în acest scop
În România există un program naţional finanţat de stat, prin care deficienţele de auz pot fi depistate devreme la copii, printr-un test care se face gratuit. Programul nu poate fi aplicat însă în Dolj pentru că, deşi există specialist, nu sunt bani pentru achiziţionarea aparatului cu ajutorul căruia se efectuează testarea.
Statisticile arată că 3 din 1.000 de copii se nasc cu hipoacuzie neosenzorială, o deficienţă de auz care poate deveni un handicap permanent sau care poate fi ameliorată prin protezare. Potrivit medicilor, copiii cu această afecţiune ar trebui să fie diagnosticaţi până la împlinirea vârstei de şase luni, pentru a-şi putea însuşi limbajul şi a se integra normal în societate.
„Dacă diagnosticarea se face mai târziu, toată această perioadă în care copilul nu a auzit nimic va conta: va învăţa să vorbească mai greu şi se va integra social mai greu“, a declarat dr. Mariana Totolin, singurul specialist din Dolj cu competenţe în audiologie. Dr. Totolin lucrează la Spitalul de Urgenţă Craiova, în cadrul cabinetului de protezare auditivă pentru copii şi adulţi. Din păcate, aici se poate face o testare a auzului doar la copiii care au împlinit doi ani.
„Le facem un test şi îi trimitem la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului. La această vârstă este însă deja târziu, copiii cu probleme de auz nu îşi vor însuşi aşa cum trebuie limbajul şi vor avea probleme de comunicare“, a precizat dr. Totolin.
Copiii sunt trimişi pentru testare la Bucureşti
Pentru a putea diagnostica hipoacuzia la bebeluşi, Spitalul de Urgenţă Craiova ar avea nevoie de un aparat AccuScreen. Acesta este format din două componente: una pentru otoemisiuni acustice, care investighează s