Încă de la începutul acestui an, cei ce au dorit să îşi înstrăineze imobilele trebuiau să prezinte notarului public certificatul de performanţă energetică asupra clădirii ce urma să fie tranzacţionată. Puţini cumpărători însă au arătat interes pentru obţinerea certificatului.
„Numărul celor care prezintă certificate de performanţă energetică este destul de scăzut atât la vânzare, cât şi la închirierea imobilelor. Cu toate acestea, în cazul creditelor ipotecare sau a programului Prima Casă, clienţii prezintă obligatoriu asemenea documente, respectând cerinţele băncii", a menţionat Georgiana Man, director marketing Nobila Casa Imobiliare, Cluj.
Cu toate că normele juridice fac referire la obligativitatea unui astfel de document în momentul încheierii actelor notariale, în realitate cei ce doresc să îşi înstrăineze sau să îşi închirieze imobilele se pot folosi de anumite scăpări ale legii.
„Chiar dacă legea care reglementează performanţa energetică a clădirilor este în vigoare, în realitate din dispoziţiile ei nu rezultă destul de concis anumite prevederi care să ateste obligativitatea prezentării certificatului de performanţă energetică în momentul autentificării actelor notariale. Cu toate că noi recomandăm notarilor publici să îl solicite, în realitate legea dă dreptul părţilor de a cumpăra un imobil fără a se folosi de un asemenea document", a declarat Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele U.N.N.P.R.
„Nu văd necesitatea prezentării certificatului de performanţă energetică în cazul în care îţi achiziţionezi o locuinţă destul de şubredă, pe care doreşti să o demolezi pentru a reconstrui alta", a completat acesta.
Cu alte cuvinte, vânzătorul va putea înstrăina imobilul fără a prezenta un astfel de certificat la încheierea actului de vânzare-cumpărare, în cazul în care cumpărătorul acceptă situaţia ca atare, consimţind să încheie actul în