Elaborarea noii Strategii Naţionale pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor creează dispute între Agenţia Naţională pentru Romi şi unele organizaţii nonguvernamentale. Sursa: CODRIN PRISECARU
Deşi autorităţile spun că săptămâna viitoare vor avea o nouă Strategie naţională pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor, mai multe ONG-uri acuză neimplicarea reală a acestora şi spun că nu vor mai colabora pentru creionarea noului act. Ei consideră că, de fapt, avem de-a face cu o formă uşor modificată a vechiului document.
"Strategia din 2001 a fost pusă pe hârtie pentru aderare şi atât. Nu s-au alocat bani pentru implementarea ei. Noua strategie va trebui să prevadă indicatori foarte clari, ca de exemplu: câte persoane de etnie romă vor fi formate profesional", a explicat directorul executiv al Alianţei Civice a Romilor din România, David Mark.
Ieri, Agenţia Naţională pentru Romi a organizat o dezbatere publică pe noua strategie atât cu autorităţile locale, cât şi cu societatea civilă.
Comisia Europeană: s-au schimbat puţine pentru romi
Tot ieri, Comisia Europeană a prezentat un cadru european pentru strategiile naţionale de integrare a romilor, act prin care europenii recomandă ce programe trebuie să abordeze fiecare ţară pentru a îmbunătăţi viaţa romilor. CE recomandă abordarea a patru capitole mari: educaţie (garantarea faptului că toţi copiii romi termină cel puţin şcoala primară), muncă, sănătate şi problema locuinţelor.
"În ciuda bunelor intenţii exprimate de unii politicieni naţionali, s-au schimbat foarte puţine lucruri în viaţa de zi cu zi a majorităţii romilor în ultimii ani", a afirmat vicepreşedintele Comisiei, Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.
Oficialul a explicat că statele membre au responsabilitatea comună de a pune capăt excluderii romilor de la şcolarizare, locuri de m