Într-un spital se tratează boli. Nu se fac servicii sociale şi nu trebuie să fie sinecură pentru medici incompetenţi. Multe dintre spitalele închise erau, de fapt, locuri în care se oferea doar un pat călduţ şi se producea iluzia unui tratament. Lipsite de medici profesionişti şi fără dotări, spitalele erau periculoase pentru bolnavi.
Sute de bănăţeni au protestat la Bozovici, Anina şi Oţelu Roşu după ce s-a anunţat închiderea spitalelor locale. Situaţia nu a fost diferită de cea din alte oraşe mici, din toată ţara. Pentru televiziuni, în special, a fost foarte comod să relateze protestele în sine şi să se lase duse de valul popular de mânie, strigând în cor cu cei care protestau. Imaginile cu pacienţi revoltaţi, dar şi cu cei mutaţi pe targă în alte spitale, au fost ideale pentru spectacol. Circul înseamnă audienţă. Puţini au încercat să gândească dincolo de simpla mediatizare a unui scandal.
Adevărul de Seară Reşiţa a publicat în trecut câteva articole despre situaţia de la spitalul din Oraviţa, unde nu venea niciun medic să se angajeze. Pe unele specialităţi, pacienţii nu mai aveau cum să beneficieze de un serviciu medical. Cel puţin nu de unul care să le rezolve problema.
Un spital trebuie să funcţioneze ca să trateze boli. Spitalele închise erau de fapt altceva, pentru că din lipsa medicilor sau a dotărilor, sau din ambele motive, nu puteau trata boli, altele decât cele pe care le tratezi şi acasă cu ceai şi câteva pastile. Puteau să ofere pacienţilor un pat, căldurică iarna şi iluzia că sunt trataţi.
Unii dintre pacienţii internaţi aici erau viguroşi şi destul de sănătoşi pentru a-şi permite să protesteze ore întregi.
Situaţia nu este roz nici în spitalele mari, unde lipsa banilor face ca tot mai rar să se presteze servicii medicale de calitate. Astăzi televiziunile au mediatizat cazul unei femei care a născut în toaleta unui spita