Începând din această lună, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti (ISUMB) desfăşoară „Campania de conştientizare a populaţiei cu privire la regulile de comportare pe timpul şi după producerea unui seism”. Campania este parte din proiectul SAFE QUAKE - „Îmbunătăţirea comportamentului post dezastru al populaţiei\cetăţenilor care locuiesc în zone urbane cu un grad ridicat de risc seismic”, desfăşurat sub egida Comisiei Europene, prin contribuţia Instrumentului Financiar de Protecţie Civilă şi aprobat în septembrie 2009.
Proiectul este implementat în România de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” al Municipiului Bucureşti, în Bulgaria de către Direcţia Generală de Protecţie Civilă şi în Croaţia de către Direcţia Naţională de Protecţie şi Salvare. Obiectivele principale ale proiectului sunt creşterea ratei de supravieţuire în urma unui cutremur şi îmbunătăţirea pregătirii populaţiei pentru a face faţă efectelor unui cutremur, precum şi motivarea pentru a sprijini echipele de salvare în timpul intervenţiei.
În cadrul proiectului, ca rezultat al aportului personalului ISUMB şi al întâlnirilor cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale şi experţi internaţionali cu experienţă, a fost creat un set concis de reguli care trebuie respectate de către populaţie în cazul unui cutremur, până la sosirea echipelor de intervenţie, pornind de la implementarea modalităţilor de auto-protecţie şi ajutor reciproc între cetăţeni, precum şi între cetăţeni şi echipele de salvare. Materialele elaborate cuprind atât reguli generale cât şi reguli speciale, destinate persoanelor ce fac parte din grupuri vulnerabile: orbi, surdo-muti, batrani institutionalizati, copii, persoane cu handicap locomotor.
În perioada 15.03-15.04.2011, campania se deru