Sectorul a avut anul trecut un declin de 40%, deşi 57% dintre români spun că citesc zilnic sau săptămânal cărţi
Editurile şi tipografiile au avut mult de suferit, dar cele mai afectate sunt librăriile
Decizia de cumpărare se face în funcţie de preţ, aşa că editurile au scăzut calitatea hârtiei
Piaţa de carte din România a avut anul trecut un declin de 40%, dintre care o scădere de 25% a fost reprezentată de retragerea suportului de la stat, potrivit Editurii Curtea Veche. "Statul nu a mai alocat niciun fond pentru a cumpăra cărţi", a declarat pentru Curierul Naţional Iren Arsene, Manager Partner al editurii. În volum, scăderea a fost şi mai mare, de peste 40%. Despre tendinţa acestei industrii în 2011, reprezentantul Editurii Curtea Veche a afirmat că speră să se înregistreze o evoluţie mai bună decât cea a economiei. "Sper să avem o creştere, se simte o oarecare revenire, chiar dacă au trecut numai trei luni din 2011", a continuat aceasta. Iren Arsene ne-a mai spus că au existat şi falimente în industria de carte, unele librării s-au închis, altele au micşorat spaţiul de vânzare, iar tipografiile au avut şi ele de suferit. "În industrie, unele companii au dispărut, iar criza a fost resimţită şi de edituri", a explicat aceasta. "Dacă ai rezistat pe piaţă se poate gândi o relansare, trebuie să negociezi preţuri de tipar acceptabile, să îţi asiguri difuzarea", a continuat reprezentantul Editurii Curtea Veche.
Dintre jucătorii din industria de carte, librăriile au avut cel mai mult de suferit. "Lanţul slab al pieţei a fost reprezentat de librării, deoarece acestea trebuia să plătească chirii mari", consideră Iren Arsene.
În ceea ce priveşte cărţile electronice, managerul editurii a explicat că România mai are de aşteptat. "Noi trebuie să mai aşteptăm. Piaţa de cărţi electronice nu este foarte mare. Va exista cerere, ne pregătim