Patrunjelul este unul din cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi de la noi, folosit atat crud, in salate, cat si in diverse mancaruri gatite.
Datorita compozitiei sale, patrunjelul este un tonic general, un antioxidant si purificator al organismului, intareste imunitatea, are proprietati antitumorale si antialergice.
In scop terapeutic, in medicina populara se foloseste planta intreaga, radacinile, frunzele si tulpinele si semintele. Patrunjelul este bogat in vitamina C, B si E, provitamina A, fier, mangan, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, iod, clorofila, precum si un aminoacid numit histidina, care impiedica dezvoltarea tumorilor.
Cercetatorii sustin ca patrunjelul este de patru ori mai bogat in vitamina C decat portocala si continutul in fier este mult mai mare decat cel din spanac. 25, 30 de grame de patrunjel asigura necesarul zilnic de vitamina C.
O cura de salata de frunze de patrunjel, de 10, 14 zile, este tonica si revigoranta, detoxifica organismul, contribuind, in acest fel, la mentinerea sanatatii. O astfel de salata se recomanda ca un excelent purificator si dupa un consum exagerat de alcool, cafea, tigari ori mancaruri exagerat de grase.
Cum prepari salata de patrunjel
Se taie marunt o legatura de patrunjel proaspat si cativa catei de usturoi. Se adauga putin ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca bine si, pentru gust, se poate presara gomasio, un amestec de sare si seminte de susan.
Sucul se prepara dand radacina de patrunjel prin storcatorul de fructe. Radacina se spala bine, eventual cu o perie de bucatarie, si nu se curata de pielita. Sucul se consuma imediat dupa preparare, nu se tine la frigider si nu se bea mai mult de 100 de ml pe zi.
Sucul
Deoarece este foarte concentrat, se recomanda ca sucul din radacina de patrunjel