Comisia Europeană a solicitat în mod oficial astăzi Italiei, Poloniei şi României să îşi alinieze la normele UE legislaţiile naţionale privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali, se arată într-un comunicat al Executivului european.
În prezent, în România, pe lângă populaţie, plătesc preţuri reglementate la energie şi gaze şi unele firme şi companii, ceea ce contravine legislaţiei europene.
Aceasta este a doua etapă a procedurii de infringement declanşată în vara anului 2009.
Comisia Europeană a subliniat că, dacă cele trei state nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Comisia poate deschide un proces la Curtea Europeană de Justiţie pentru încălcarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană.
„În conformitate cu normele privind piaţa internă a energiei, toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte situaţia reală de pe pieţe. Stabilirea de preţuri reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei. Astfel, se menţine o situaţie de monopol care duce fie la investiţii insuficiente, fie la preţuri nejustificat de mari", susţine Comisia.
În comunicat se mai arată că legislaţia UE referitoare la piaţa internă a energiei prevede că preţurile sunt stabilite în principal de cerere şi ofertă. Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă.
„Însă normele prevăd de asemenea că, în cazuri excepţionale, de exemplu pentru a proteja clienţii vulnerabili, se pot stabili preţuri re