Picturile ei au ajuns în expoziţii de pe întreg cuprinsul ţării, dar artista susţine că performanţele elevilor pe care-i pregăteşte sunt cel puţin la fel de importante precum cele personale.
Primul contact cu pictura l-a avut în clasele mici. Şi cum este firesc pentru acea vârstă, totul a început din joacă. Primele desene ale Adelei aveau în prim plan personajele din desene animate, dar în ultimele clase de gimnaziu, a decis să ia arta în serios.
„La început am fost autodidactă, studiam de una singură proporţii, lumini şi umbre. Alegerea liceului de artă a venit ca o opţiune firească. Aici am început să mă „specializez” în peisaje, şi tot în timpul liceului am participat şi la mai multe expoziţii de grup”, îşi aminteşte Adela.
Caută culorile
Artista susţine că-i place să caute culorile şi tocmai de aceea preferă peisajele, pentru că natura îi oferă cea mai mare diversitate de culori. În opinia Adelei, pictura seamănă cu poezie, iar pictorul „face poezie în culori”.
În 2008, artista din Zalău a absolvit cu „magna cum laude” Universitatea de Arte Plastice şi Design din Cluj, iar din toamna aceluiaşi an a devenit din ucenic, dascăl. Pentru a fi profesor cu normă întreagă, Adela predă la trei şcoli – în Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou, făcând zeci de kilometri în fiecare zi. Dar tânăra profesoară spune că merită, pentru că lucrările elevilor pe care-i pregăteşte ajung să fie premiate la diferite conursuri şi olimpiade şcolare.
„Chiar dacă mi-e destul de greu, nu m-am gândit niciodată să renunţ. Încerc să-i impulsionez şi pe copii. Dar, din păcate, părinţii sunt destul de reticenţi. Şi poate pe bună dreptate, pentru că ştiu că arta nu le poate oferi un viitor sigur copiilor lor”, mai spune artista.
Autoizolare în faţa şevaletului
Propriile proiecte artistice sunt şi un mod de a se r