Într-un document CNSAS, scriitorul Nicolae Breban vorbeşte, într-o discuţie cu generalul Pleşiţă, despre mama lui Matei Călinescu şi scriitorul Dumitru Ţepeneag. Scriitorul zice că totul este o făcătură, verdictul urmând să fie dat de justiţie. Este posibil să fi existat presiuni, reiese asta chiar din documentele Securităţii: “Scriitorul Breban Nicolae Alexandru a fost luat în lucru prin dosar de urmărire informativă din ordinul conducerii ministerului, la data de 10 iulie 1972, pentru atitudiena adoptată în anii 1971-1972, când, participând la Festivalul de Film de la Cannes a intenţionat să nu mai revină în ţară. Pentru activităţile duşmănoase desfăşurate, Nicolae Breban a fost avertizat în anii 1975, 1976, 1977. Paralel cu măsurile de temperare, s-a acţionat şi pentru dezamorsarea oricăror situaţii de natură a-i stimula înclinaţiile contestatare.
Transcrierea unei convorbiri cu generalul Pleşiţă
B: A propos, să nu uit. Tovarăşul Burtică a zis că i-a dat Ţepeneag telefon, acum vreo două zile, de la Paris şi că era cam trist, aşa, cam amărât..
P: Îhî. Dar de ce era amărât?
B: Nu ştiu. El spune că-i e dor de ţară lui Ţepeneag şi că a făcut şi o boală la ficat pe chestia asta.
P: Nu-i de mirare. Că într-adevăr te apucă dorul de ţară. El e plecat…de când e plecat?
B: Nu atât că e plecat, cât problema că chestia cu retragerea cetăţeniei îl mănâncă pe el.
P: Da, să vedem, că poate că Goma îl trage şi pe Ţepeneag.
B. Da. Nu ştiu, nu v-am spus că tovarăşul secretar mi-a spus că şi cu problema Ţepeneag s-ar putea găsi o rezolvare.
P: Ei, probabil că s-a gândit la ceva. Mie nu mi-a spus. Probabil că au ei nişte proiecte, pe la “propagandă”, pe acolo. E o traebă bună, ai făcut o treabă bună!.
B: Ei, servim cultura şi ţara!
P: Aşa este tăvarăşe Breban, era vorba să-mi dai un nume.
B.: Da, da, exact. Îl am lângă