Mugur Isărescu a acordat un amplu interviu agenţiei Mediafax. Discursul său a fost mai puţin al unui guvernator cât al unui şef de guvern.
Isărescu a abordat dezinvolt problema dezechilibrelor macroeconomice, a vorbit despre dezastrul infrastructurii, a explicat priorităţile pentru o dezvoltare sănătoasă, a acuzat risipa banului public pe o puzderie de proiecte inutile şi neterminate, ba a atins şi aspecte ale politicilor sociale.
Numele guvernatorului BNR a fost vehiculat în ultima vreme drept succesor al lui Emil Boc, în fruntea guvernului. Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a ascuns dorinţa de a avea un premier tehnocrat pentru a gestiona ieşirea din criză şi a o feri de imixtiunile perioadei electorale care urmează.
În schimb, Emil Boc este considerat de Băsescu drept persoana ideală pentru preluarea conducerii PDL în viitoarea campanie electorală.
Dezechilibrul dintre numărul de contribuabili, pe de o parte, şi numărul de pensionari şi asistaţi social, pe de alta este una dintre cele mai mari probleme ale României, apreciază Mugur Isărescu. “Acest dezechilibru nu se poate corecta decât în câţiva ani buni şi până atunci trebuie să ne învăţăm să trăim cu el şi să ne vedem lungul nasului.”
A doua mare problemă, în viziunea lui Isărescu, este “rămânerea extrem de în urmă şi ineficienţa infrastructurilor publice de transport, energetice, umane, adică de sănătate, educaţie. Deci toată infrastuctura economiei este deteriorată”.
Pe deasupra, “există o risipire a investiţiilor publice în zeci, sute şi mii de proiecte neterminate”. “Şcoli neterminate, şi care probabil nu se vor termina niciodată pentru că sunt în cătune care nu au nici o perspectivă, poduri, podeţe”, a adăugat Isărescu.
Asistaţii sociali şi bugetarii vor fi ultimii beneficiari ai redresării
“Părerea mea este că maniera în care se redresează şi, sper, va creşte e