România a exportat anul trecut produse agro-alimentare de 3 miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de 2,1 miliarde în 2009. Exporturile de produse agroalimentare reprezintă circa 8% din totalul exporturilor realizate anul trecut, conform estimărilor ZF.
Şase din primele zece categorii de produse agro-alimentare care au plecat către pieţele externe sunt produse agricole de bază, cu valoare adăugată mică.
Între primele zece produse agroalimentare ca valoare exportate se regăsesc produse agricole de bază precum grâul, porumbul, seminţele de rapiţă, orzul sau seminţele de floarea soarelui. Valoarea primelor zece produse agroalimentare exportate, majoritatea marfă brută şi nu procesată, se ridică la 2,2 mld. euro, 73% din valoarea totală a exporturilor.
Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat ieri că România trebuie să limiteze exporturile de agro-alimentare sub formă de materie primă, obiectivul autorităţilor fiind realizarea de exporturi bazate pe produse agricole procesate.
"Dacă grâul şi porumbul pleacă în străinătate sub formă de materie primă, nu am realizat nimic, trebuie să exportăm produse cu valoare adăugată mare", a spus Tabără.
Deficitul comercial pentru produsele agro-alimentare este de circa 800 de milioane de euro.
Importurile de produse agro-alimentare
s-au ridicat la aproape 3,8 miliarde de euro, în creştere cu 1% faţă de 2009. Între primele zece produse agroalimentare ca valoare importate anul trecut de România se regăsesc şase produse procesate. Valoarea primelor zece produse agro-alimentare importate anul trecut se ridică la 1,5 miliarde de euro, 40% din total.
Valeriu Tabără a adăugat că nu intenţionează să stopeze în niciun fel exporturile de cereale în formă brută. Soluţia ministrului Tabară pentru creşterea valorii exporturilor este acordarea de sprijin procesatorilor şi dezvoltarea reţelei