Conflict deschis in justitie, dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat ca "nu isi insuseste concluziile" "unui voluminos Raport privind starea Justitiei in anul 2010, cuprinzand un numar impresionant de pagini", publicat miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii. Pozitia MJ a fost facuta publica joi, 7 aprilie, la cateva ore dupa ce presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010. Dupa anuntul Ministerului Justitiei, presedintele CSM, Horatiu Dumbrava, a replicat ca "ministrul Justitiei este un eminent jurist, nu ar fi facut o astfel de greseala sa semneze comunicatul ca venind din partea MJ, mai ales ca ministrul Justitiei este membru de drept al CSM".
Cronologia unui conflict in justitie
I. Presedintele CSM a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010
Joi dimineata, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a prezentat Raportul privind starea justitiei in 2010. Printre concluziile raportuluise numara faptul ca gestionarea bugetului justitiei de puterea executiva creeaza un dezechilibru in functionarea independenta a puterii judecatoresti. "Faptul este cu atat mai paradoxal cu cat o alta autoritate publica judecatoreasca, respectiv Ministerul Public, beneficiaza de independenta financiara, desi acesta este pus administrativ sub autoritatea ministrului Justitiei", se arata in raport.
Pe scurt, concluziile raportului:
Fondurile bugetare alocate de la bugetul de stat Ministerului Justitiei sunt indreptate catre instantele judecatoresti in proportie de doar 50%, restul finantand aparatul propriu si celelalte institutii subordonate financiarIn 2010 s-a inregistrat cea mai mica alocare a resurselor materiale pentru cheltuielile propriu-zise de functionare a instantelor, atat in ce priveste intretinerea cat si suportarea financiara a