Scriitorul Ioan Groşan, academicianul Eugen Simion, criticii Alex. Ştefănescu, Luminiţa Marcu şi Ion Bogdan Lefter şi poetul Florin Iaru vorbesc despre contactele lui Nicolae Breban cu puterea comunistă. Scriitorul Nicolae Breban a fost acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) că ar fi colaborat cu Securitatea.
Principalele probe sunt mai multe transcrieri ale unor discuţii telefonice între Nicolae Breban (74 de ani) şi generalul Nicolae Pleşiţă (1929-2009). CNSAS i-a verificat dosarul lui Breban în urma unei cereri făcute de Uniunea Scriitorilor, dar şi pentru calitatea sa de membru al Academiei Române.
Eugen Simion, membru al Academiei Române, consideră că deoarece Breban a fost membru în Comitetul Central al PCR nu avea nevoie să lucreze cu Securitatea. „Cred că el cunoştea nişte generali de Securitate, discuta cu ei, dar asta nu înseamnă că a colaborat cu Securitatea. El nu are un angajament semnat". Academicianul spune că este încă valabilă imaginea de disident pe care şi-o asumă Breban. „Disidenţa lui a fost vizibilă. Fiind în Comitetul Central, a fost împotriva lui Ceauşescu. Cum se împacă cele două chestiuni?", se întreabă Eugen Simion.
Varujan Vosganian, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat pentru „Adevărul" că săptămâna viitoare va pune în discuţia Consiliului USR situaţia lui Breban, care este membru al acestui consiliu. Regula USR cere ca din funcţiiile de conducere să nu facă parte persoane care au probleme în ce priveşte colaborarea cu fosta Securitate.
Groşan îi ia apărarea
Eugen Simion şi Varujan Vosganian
Scriitorul Ioan Groşan, el însuşi deconspirat de CNSAS că a fost informatorul Securităţii, este de părere că dezvăluirile legate de Nicolae Breban „sunt false" şi că se confundă o discuţie în care Breban „voia