De săptămâna trecută a intrat în cinematografe şi, în premieră românească, pe internet, „Periferic", lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan George Apetri. După ce a studiat dreptul şi a practicat avocatura, tânărul regizor a ales să studieze regia de film în Statele Unite.
Am discutat cu Bogdan George Apetri despre aşteptările lui la premiera filmului în România, despre studiile făcute în America, dar şi despre cum se vede cinematografia românească de acolo.
Filmul a fost deja văzut şi premiat la multe festivaluri internaţionale. Care au fost reacţiile publicului? Şi ce aşteptări ai de la premiera din România, unde, dacă un film are 10.000 de spectatori în toată ţara, deja e o realizare?
Bogdan George Apetri: Premiile sunt frumoase şi bineînţeles că te bucură întotdeauna, dar cred că orice regizor e în primul rând interesat de reacţia publicului - filmele sunt făcute pentru spectatori, nu pentru jurii. La orice festival mă bucură mai mult să stau de vorbă cu spectatorii, după proiecţie, afară pe hol, şi să aud ce gândesc ei despre film, decât să iau un premiu care e rezultatul unui proces de decizie extrem de subiectiv şi care, ca să fim sinceri, depinde enorm de circumstanţe. Până acum filmul a fost primit foarte bine de public peste tot unde a rulat, indiferent de ţară sau de continent. Bineînţeles că orice spectator vede filmul în mod diferit şi fiecare reacţionează în felul său propriu - asta face parte din esenţa relaţiei dintre film şi spectator - aşa că simplific puţin când spun asta, pentru că nu poţi vorbi despre reacţia publicului în general. Dar mă bucur să văd că interesul e întotdeauna extrem de mare după fiecare proiecţie, oamenii sunt atinşi de poveste, de personaj, şi vor neapărat să vorbească despre asta. Sunt convins că vor fi mulţi spectatori interesaţi de filmul ăsta şi în România. Nu are rost să discutam acum despre parti