Investitiile in energia regenerabila ar putea determina in acest an o crestere a pretului de productie la electricitate cu 5-7%. Aceasta in cazul in care Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile va fi pusa in aplicare incepand din iulie, a declarat Radu Regman, director in cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar. Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Pana la sfarsitul acestui an se vor afla in functiune parcuri eoliene cu o capacitate de circa 1.000 de MW, potrivit estimarilor.
"Impactul în preţul energiei al certificatelor verzi va fi în acest an de 5-7%, de la nivelul actual de 45-47 euro pe MWh", a spus Regman. Acesta a precizat ca influenta asupra pretului va fi de 2,5 euro pe MWh în acest an, urcand până la 33 de euro pe MWh în 2017.
Un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene arata ca Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, ajungand la 462 MW. De asemenea, potrivit estimarilor, pana la sfarsitul lui 2011, vor mai fi puse in functiune inca 600 MW.
"Legat de sursele eoliene, avem o dezvoltare rapida a acestora. La sfarsitul anului 2009, aveam 14 MW, la sfarsitul anului trecut 462 MW, iar in prezent avem circa 600 MW. Pana la sfarsitul anului 2011, vom avea peste 1.000 mw instalati. Deci este o dezvoltare rapida", a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei.
Investitorii sunt interesati de aceasta piata, insa asteapta cu nerabdare aplicarea Legii 220. Comisia Europeana a invi