Spuneam în numărul trecut că pentru a vizita nordul insulei Afroditei e nevoie de cel puţin o lună, atât de multe sunt locurile ce merită văzute. Continuăm să vă prezentăm acum alte locuri minunate şi încărcate de istorie care îi ies în cale turistului aflat în vacanţă sau doar în trecere prin această ţară.
Gazimagusa (Famagusta) - Oraşul a fost supranumit un muzeu în aer liber şi, ajunşi acolo, veţi vedea că aşa este. Arhitectura, în partea veche, e lusitană şi veneţiană, iar atracţiile se numesc aici turnul lui Othello şi moscheea Lala Mustafa Pasha (fosta catedrală Sf. Nicolae). Vechea piaţă acoperită, renovată acum şi, redenumită bandabulya, vă atrage cu o varietate de magazinaşe, ateliere meşteşugăreşti şi suvenire pentru cei dragi, iar bazarul de mirodenii vă îndeamnă la târguieli cu un pahar de ceai de mere în mână. Peste tot în Ciprul de Nord nu prea puteţi negocia la preţ ca şi în Turcia şi, spre deosebire de Turcia, aici vânzătorii nu o să se ţină de voi sau după voi să le cumpăraţi marfa.
Gazimagusa e un oraş regal pentru că în catedrala de aici erau încoronaţi regii „in absentia" şi cea mai mare înflorire a cunoscut-o pe vremea cruciaţilor şi mai târziu când s-a aflat sub stăpânire veneţiană. Istoria e la fiecare pas aici, în toată splendoarea în clădiri şi fortificaţii şi se întinde până la malul mării, în port, de unde sute de ani au plecat vapoarele spre alte zări pentru a face comerţ, a cuceri sau a apăra un crez.
Salamis - Salamis este cel mai important, dar şi cel mai fascinant sit istoric din Ciprul de Nord. Despre originile sale vorbeşte doar legenda lui Teucer care se spune că ar fi construit aici o cetate imediat după războiul troian şi asta din cauza faptului că tatal său Telamon i-a interzis să se întoarcă în ţara natală. Aşadar, Salamis a fost fondat în secolul 11 sau 12 înainte de Christos şi a avut o istorie tulbure, dar