Drapelul care a reaparut pe strazile din Benghazi si care a fluturat in Libia in timpul protestelor anti-Gaddafi este tricolorul negru, verde si rosu, cu steaua si semiluna albe. Este steagul monarhiei, dar si cel al recastigarii independentei Libiei fata de Italia, in 1951 - culorile rebelilor Libiei de azi.
Demonstrantii au arborat drapelul si la ambasadele Libiei din Roma si Londra, drept simbol omniprezent al revolutiei, o expresie a dorintei de libertate a poporului libian.
Dar faptul ca protestatarii au cerut libertate si democratie fluturand steagul monarhiei a starnit ura unei parti a populatiei, informeaza The Huffington Post
Istoria drapelului libian este la fel de profunda si complicata ca si framantarile si confuzia prin care trec acum libienii. In 1915, pe suprafata de astazi a Libiei, existau trei colonii italiene: Tripolitana si Fezzan, la vest, si Cirenaica, la est.
Pe atunci, Senussi, un ordin religios al musulmanilor, cu sediul in Cirenaica, a lansat un razboi de gherila impotriva trupelor britanice si italiene din Egipt si Cirenaica.
Ei au fost invinsi, in cele din urma, dar curajul lor nu a fost uitat, iar drapelul pe care il fluturau de pe camilele lor si care reprezenta o stea si o semiluna albe, pe un fond negru, a devenit simbol al rezistentei regionale.
In anii dinainte de castigarea independentei si unificarea de sub cel de Al Doilea Razboi Mondial, cele trei provincii l-au proclamat rege pe liderul spiritual al ordinului religios Senussi.
Incoronat in 1951, regele Idis a adaugat insemnele Senussi pe noul drapel al Libiei: dungi verzi si rosii, reprezentand Tripolitania si Fezzan.
Libienii din vest au considerat insa aceste dungi un semn de marginalizare a respectivelor regiuni, deorece Idis se nascuse in Cirenaica si se putea intelege ca intregul