Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş a declarat că noul Cod al Dialogului Social pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea va determina translaţia puterii sindicatelor de la nivelul confederaţiilor la cel al liderilor sindicali de sector, informează NewsIn.
Botiş a afirmat că noua legislaţie a dialogului social concentrată într-un singur normativ nu ştirbeşte puterea sindicatelor în sine, ci o transferă în rândul liderilor sindicali aflaţi până acum în linia a doua şi a treia a luptei sindicale.
"Nu iau din puterea sindicatelor, ci le întăresc. Într-adevăr le slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional pentru că pierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, dar liderii sectoriali vor avea de câştigat şi vor fi mult mai apropiaţi de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate şi patronate puternice", a declarat, joi, ministrul Muncii.
Din acest considerent a fost eliminat şi contractul colectiv de muncă la nivel naţional, astfel încât contractele colective să se stabiliească la nivel de ramură. "Economia României are nevoie să respire pe tonalităţi diferite. Este altă forţă în industria textilă faţă de zona IT şi din acest motiv am considerat oportun să întăresc negocierile la nivel de sector, astfel încât sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice. Va fi un avantaj imediat faptul că unele sectoare îşi vor permite salarii mai mari", a estimat Ioan Botiş.
Acesta a respins şi afirmaţiile liderilor sindicali care au apreciat că inexistenţa unui contract colectiv de muncă la nivel naţional va determina o scădere a contribuţiilor sociale. Botiş a susţinut că, dimpotrivă, după ce la Ministerul Muncii nu a mai fost înregistrat niciun contract colectiv de muncă la nivel naţional din cauza neînţelegerilor dintre partenerii sociali, cuantumul contribuţiilor sociale a crescut.
De as