Cuantumul total al pensiei de la stat şi al celei private obligatorii este estimat să reprezinte mai puţin de jumătate din valoarea salariului mediu din 2027.
Peste 5,2 milioane de români participă în prezent cu 3% din venitul brut la un fond de pensii obligatorii (pilon II), în timp ce numărul care contribuie voluntar la un fond de pensii facultative (pilon III) este de peste 20 ori mai mic, potrivit statisticilor oficiale. Contribuţia unui angajat pentru pensia de la stat este de 10,5% din venitul brut, din care o cotă de 3% este virată la pensiile obligatorii.
"Pensia de la stat alături de pilonul II nu vor asigura venituri suficiente pentru ca românii să îşi poată permite peste 20 de ani să plece în fiecare an în croaziere, aşa cum fac pensionarii din statele mai dezvoltate ale Europei. Pe pieţele din Vest, veniturile asigurate de pilonul I şi II de pensii sunt estimate să asigure circa 70% din salariul mediu, în timp ce pentru piaţa din România se estimează că viitorii pensionari vor încasa din pilonul I şi II de pensii până la 50% din salariul mediu, în cazul în care va fi respectat calendarul contribuţiilor", a spus Radu Brăgărea, directorul general al companiei de pensii private Eureko. Societatea administrează active de circa 257 milioane de lei de la un fond de pensii obligatorii şi un fond de pensii facultative cu active de 1,6 mil. lei.
Potrivit legii, contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii va creşte anual cu 0,5 puncte procentuale, până la 6% din venitul brut în anul 2016. Acest calendar nu a fost însă respectat în 2009, când contribuţia a fost "îngheţată" la 2%.
"Dacă alături de contribuţia de la stat şi cea la pensia privată, românii vor aloca circa 15% din venituri unui fond de pensii facultative, cred că îşi vor putea permite să plece într-o croazieră pe an atunci când vor ieşi la pensie", a continuat directo