Stresul poate fi constructiv şi poate avea o influenţă pozitivă asupra noastră, susţin psihologii.
Stresul "găureşte" stomacul, putând provoca apariţia ulcerului şi a gastritei. Această stare de tensiune poate accelera bătăile inimii, ducând la apariţia hipertensiunii arteriale, a altor boli cardiovasculare şi a diabetului zaharat. Cu toate acestea, psihologii susţin că stresul poate fi constructiv şi poate avea o influenţă pozitivă asupra noastră.
"Există stres pozitiv şi este cunoscut sub denumirea de eustres. Acesta furnizează energie", este de părere Florinda Golu, psihoterapeut.
gândul prezintă o listă a beneficiilor pe care stresul le are asupra organismului.
Stresul creează posibilitatea de a reacţiona prompt la diferiţi stimuli. "În astfel de situaţii, starea de tensiune ne ajută să ne mobilizăm mai bine, să fim mai eficienţi şi să facem faţă cu brio problemelor apărute la locul de muncă", indică specialistul în psihologie.
Stresul creşte rezistenţa fizică pe termen scurt. Această situaţie este întâlnită în rândul persoanelor care lucrează mai bine când sunt stresate, deşi dorm puţine ore pe noapte sau dieta lor este una dezechilibrată.
Stresul măreşte capacitatea de a găsi soluţii optime în situaţii dificile. "În plus, creativitatea atinge cote maxime doar în situaţii de stres. Aşa cum există persoane care uită tot atunci când se află în faţa unui examen sau a unui şef, unele persoane se descurcă extrem de bine când trebuie să iasă din situaţii-limită", spune Florinda Golu.
Stresul creşte nivelul de adrenalină din organism. Atunci când suntem în pericol, organismul produce în mod natural adrenalină. Acest hormon este benefic deoarece ajută corpul să iasă din situaţii-limită. "Stresul poate fi benefic pentru fiecare dintre noi, dacă ştim să îl gestionăm. Totul depinde de «rezistenţa psihologică» a fiecărei persoane în