Se împlinesc doi ani de la protestele anti-comuniste din Republica Moldova, când zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile Chişinăului, pentru a protesta faţă de regimul fostului preşedinte, Vladimir Voronin. Protestele, paşnice la început s-au transformat în violenţe în urma cărora au fost incendiate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. În aceeaşi noapte, de 7 spre 8 aprilie 2009, sute de persoane majoritatea tineri au fost arestate şi torturate în comisariatele de Poliţie, iar cel puţin doi tineri au fost omorâţi.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Opoziţia de la vremea respectivă, ajunsă între timp la putere în urma alegerilor anticipate din iulie 2009 a promis să facă lumină în cazul violenţelor din 7 aprilie şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei care au torturat tineri în comisariatele de Poliţie. Cum stau însă lucrurile după doi ani de la acele evenimente?
Din cele 108 sesizări depuse la Procuratură de către persoanele torturate în aprilie 2009, doar 27 au ajuns în instanţele judecătoreşti şi numai doi poliţişti au fost condamnaţi la închisoare.
Procurorul general, Valeriu Zubco a declarat că unii judecătorii, dintre care cei mai mulţi au fost numiţi în funcţie încă pe timpul fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin amână precesele de judecată cu lunile, cum ar fi în cazul fostului comisar al Poliţiei din Chişinău, Iacob Gumeniţă. Acesta este cercetat inclusiv pentru implicare în uciderea unuia dintre protestatari, în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Examinarea dosarului său a fost însă amânată de 16 ori în ultimele luni.
În acelaşi timp, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase s-a arătat sceptic că dosarele legate de evenimentele din aprilie 2009 vor fi duse la capăt până la încheierea crizei politice din Republica Moldova.
Acum, a spus ministrul Justiţiei, atât judecătorii cât şi cei care anchete