Bancile din Romania sunt foarte usor de spart, spun expertii in securitate, in conditiile in care nu au sisteme de securitate performante si sunt aparate de amatori si pensionari. Jaful de joi dimineata de la BCR demonstreaza ca piata serviciilor de securitate este guvernata de o lege proasta si de amatorism.
BCR nu se afla la primul jaf armat. Pe 23 decembrie, anul trecut, o persoana a spart un geam al sucursalei BCR din Piata Alba Iulia din Bucuresti, dupa care a sustras din casierie circa 400.000 de lei (aproape 100.000 euro).
De aceasta data, atacatorul a intrat pe usa, a amenintat casierele cu un pistol si a fugit cu o suma de bani. Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, a declarat ca suma a fost mica, de cateva mii de euro, pentru ca sucursalele bancii nu mai lucreaza cu un volum mare de numerar, tocmai pentru a evita orice problema.
Cornel Cojocaru
Interesanta este explicatia lui Cojocaru legata de absenta pazei inarmate. "Am renuntat la paza pentru ca este inutila. Am luat aceasta masura in urma cu mai multe luni. Orice fel de altercatie armata in spatiu limitat e de nedorit, pentru ca se poate finaliza cu victime. In plus, asa numita paza nu are voie sa deschida focul intr-un spatiu inchis", a afirmat directorul de comunicare de la BCR.
Riscul de inchisoare nu e recompensat de pradaCornel Cojocaru
In urma cu doua saptamani, in urma unui control la sucursala respectiva, Politia recomandase bancii sa angajeze o firma de paza. De ce nu a facut-o? Cojocaru a evitat un raspuns. Cel mai probabil, motivul are considerente financiare.
De ce s-au inmultit atacurile
Potrivit expertilor in securitate, atacurile la banci, case de schimb valutar si alte institutii s-au inmultit tocmai pentru ca infractorii au sesizat faptul ca bancile nu pun prea mare pret pe securitate.
"Ce s-a in